Embodiment

Gepubliceerd op 13 januari 2024 om 19:12

We hebben het zo vaak gehoord en zelfs uitgesproken: Yoga is geen sport! En ik ken diverse trainers uit de sportwereld die een allergie lijken te hebben voor yoga. 

Je zou het bijna polarisatie kunnen noemen - en het doet geen recht aan alle voordelen die zowel sport* als yoga* je kunnen opleveren.

 

Een greep uit de voordelen van beide 'disciplines' 

Sport:

 • versterkt je spieren
 • stimuleert (vaak, afhankelijk van type sport) een gezonde houding
 • vergroot je ademvolume
 • stabiliseert je bloeddruk en hormonen (waaronder bloedsuiker/insuline) 
 • stimuleert met behulp van het shotje lichaamseigen endorfine een opgewekt en ontspannen gevoel
 • maakt je bewust van de mogelijkheden én grenzen van je lichaam

*Zowel de term 'sport' als 'yoga' is breed, sport kan op verschillende niveaus beoefend worden en er zijn balsporten, wielrennen, fitness enzovoort - en yoga kent bijvoorbeeld alweer 'takken van sport' (even een flauw woordgrapje ;)) zoals yin, ashtanga, power, kasjmir, restorative enzovoort.

 

Yoga:

 • bevordert je lichaamsbewustzijn, waaronder je houding
 • stabiliseert je bloeddruk en hormonen
 • maakt je bewust van je ademhaling en helpt je deze in te zetten ten bate van ontspanning
 • bevordert herstel door het stimuleren van de parasympaticus (herstel/rust-stand van je zenuwstelsel)
 • stimuleert een ontspannen en licht opgewekt gevoel (onder andere door afgifte van endorfine/dopamine)
 • houdt gewrichten soepel en beweeglijk
 • maakt je bewust van de mogelijkheden én grenzen van je lichaam

 

Zoals je ziet is er enige overlap en liggen de voordelen ook in elkaars verlengde! Na een voldoende uitdagende workout is je lichaam toe aan herstel om vervolgens sterker te worden. Aan dat herstel kan yoga een actieve bijdrage leveren. Bovendien houd je met yoga de spier(ketens) die door sport de neiging hebben om wat strammer te worden (ook wel deels ten onrechte bekend als  'spieren die verkorten') soepel met de doordachte en effectieve strekkingen die je in asana's inzet.

En zowel sport als yoga stimuleren het ownership van jouw lichaam: embodiment!

Waar sport en yoga elkaar ontmoeten

Deze voordelen dringen gelukkig steeds meer door in zowel de fitnesswereld, (professionele) sportwereld als in verschillende yoga-studio's. Veel voetballers krijgen een wekelijkse yogales en veel mensen die yoga beoefenen genieten van hun rondje hardlopen.

Het was (en is nog altijd) tijd voor vernieuwing! Zo leert ook de yogafilosofie ons, dat alles continu in beweging is. En is het flexibel meebewegen met wat jou goed doet als mens (lichamelijk, mentaal, emotioneel, spiritueel) niet waar het om draait? Zodat je, vanuit een gezonde geest en gezond lichaam een steentje kunt bijdragen aan een mooie wereld of op zijn minst een mooie kring van gezonde relaties met de mensen en wereld om je heen.

Het voornaamste (wat wij met klem adviseren aan al onze yogi's): luister naar jouw eigen lichaam. Soms fluistert het en soms schreeuwt het. Yoga leert je luisteren naar de fluisteringen, sport neemt je af en toe mee naar een stukje 'blokken' van signalen ten bate van een betere lichamelijke conditie. Beiden leren je  ook dat je buiten je comfortzone kunt treden (denk maar eens aan een uitdagende asana of een stevige bootcamp-sessie). En juist dat kleine uitstapje buiten je comfortzone zorgt ervoor dat je niet alleen je lichaam traint, maar ook je zelfvertrouwen en zelfregulatie ('zelfcontrole'). 

Bottom line: zolang als jij contact hebt met dat fantastische lichaam van je, kunnen sportieve- en yoga-activiteiten elkaar perfect aanvullen. En dat noemen wij 'embodiment', ofwel het bewonen van jóuw lichaam in al haar facetten.

Enjoy your practise (zowel in de gym- als yogastudio)!

 

Psst: in onze les Body & Mind wordt zowel een stuk 'sport' als yoga en andere ontspanningstechnieken gecombineerd. Balance (en boost) Your Beautiful Body & Mind met deze les, vanaf 16 februari elke vrijdag 9:30 uur! De maand februari kun je hem gratis komen 'proeven'.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.