Goede voornemens? Jouw San Kalpa

Gepubliceerd op 1 januari 2024 om 18:50

Wauw, heerlijk, een nieuw begin! Misschien ben je 2024 begonnen met een leuk feest met vrienden en familie of cosy thuis op de bank! En heel misschien heb je ook één of meer goede voornemens bedacht waarmee je met een frisse lei gaat starten. Prachtig!

Nu bestaat er in de yogafilosofie ook zoiets als een goed voornemen... maar dan misschien nog iets krachtiger qua psychologische uitwerking (en dus beter te verwezenlijken). 

 

San Kalpa

Wat is nu een San Kalpa en hoe werkt dit?

Een San Kalpa is een voornemen, verpakt als een affirmatie. Je formuleert het niet in de zin van 'ik wens/ik ga etc.' maar in de trant van dat iets er al is! Dit creëert in je geest vertrouwen, rust en geduld die helpen om uiteindelijk je San Kalpa te verwezenlijken. Het pad van een San Kalpa, is net als dat van een goed voornemen, een van geleidelijkheid. 

Je kunt een San Kalpa zien als een zaadje, dat je plant en waar je regelmatig water, licht en voeding aan geeft. Dit doe je door er met enige regelmaat opnieuw bij stil te staan en je affirmatie te herhalen.

Bovendien 'plant' je dit zaadje (formuleer en herhaal je je affirmatie) in de rust van een meditatie, bijvoorbeeld aan het eind van je yogasessie in de eindontspanning. Hij wordt ook standaard toegepast in de Yoga Nidra (hierover volgt een ander bericht... stay tuned).

De weg van Yoga is een weg van geduld, vertrouwen, liefde maar ook standvastigheid. Dit alles is de bedding waarin jouw goede voornemen tot bloei kan komen. 

Ook een San Kalpa formuleren? Wij geven je hier een paar tips:

 • neem een paar bewuste, diepe ademhalingen en richt je op de adembeweging in je romp
 • blijf een paar minuten in stilte aanwezig, of misschien vind je het fijn om een ontspannings- of meditatieoefening te doen waar je bekend mee bent.
 • richt je daarna op iets dat jou blij maakt, waar je dankbaar voor bent of iets dat veel gevoelens bij je oproept. Iets dat jou of de wereld om je heen goeddoet, wat je wenst. Het kan groot of klein zijn, lange of korte termijn, als het maar iets is dat jou van binnen doet sprankelen en dat dicht bij jezelf ligt!
 • formuleer je San Kalpa als volgt:
  • kort
  • dichtbij en vanuit jezelf
  • positief en bevestigend 
  • gericht op het heden, alsof het er al is
  • Voorbeelden: ik houd van mijzelf (zelfliefde/waardering); ik ontvang de liefde van kind met open armen (kunnen ontvangen); ik houd van mijn gezonde en sterke lichaam (lichaamsbeeld); ik geniet van mijn vrije tijd met mijn geliefden (investeren in relaties of sociaal leven)
 • Herhaal je San Kalpa minimaal 3 x
 • Richt je aandacht daarna weer op je adem(beweging). Neem je tijd om te voelen hoe de San Kalpa op je ingewerkt heeft 
 • Heb vertrouwen: jouw rust, geduld, vertrouwen en liefde zijn de bedding van elke goede intentie!

Herhaal de San Kalpa regelmatig tijdens je meditaties, ontspanningsoefeningen of misschien wel in de eindontspanning van je Yogales! Of: doe de Yoga Nidra (hierin komt de San Kalpa namelijk altijd aan bod).

 

Happy New Year, Lovely New You, But Stay The Beautiful Soul That You Are!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.